Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις βάσεις ποδηλάτου αυτοκινήτων

Τι είδους βάση ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας και πόσο μπορεί να κοστίζει, εξαρτάται φυσικά από τον τύπο του αυτοκινήτου που έχετε και πόσα είναι τα ποδήλατα που θέλετε να μεταφέρετε.

Πρέπει να επικοινωνήσετε με κάθε κατασκευαστή βάσεων για να προσδιορίσετε ποια από τις βάσεις τους ταιριάζουν καλύτερα στο αυτοκίνητό σας. Ωστόσο, ακολουθούν ορισμένες γενικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.
Οι βάσεις ποδηλάτων τοποθετούνται σε ένα από τα τρία μέρη ενός οχήματος: το πορτμπαγκάζ (ή την πίσω πόρτα), την οροφή ή τον κοτσαδόρο. Μεταφέρουν από δύο, τρία, τέσσερα ή και πέντε ποδήλατα ανάλογα με τον τύπο της σχάρας και ανάλογα με τον τύπο βάσεως που ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας.

Βάσεις ποδηλάτων πορτ μπαγκάζ

Βάση ποδηλάτου πορτ μπαγκαζ οφέληΟι σχάρες ποδηλάτων με βάση το δέσιμο στο πόρτ μπαγκάζ είναι ο πιο κοινός τύπος βάσης ποδηλάτου. Οι καλύτερες βάσεις ποδηλάτου είναι πιο εύκολο να εγκατασταθούν και ταιριάζουν σε μια μεγαλύτερη γκάμα αυτοκινήτων. Η πρόσβαση στο πορτ-μπαγκάζ είναι δύσκολη με αυτόν τον τύπο βάσης, αλλά είναι ο λιγότερο ακριβός τύπος βάσης και ταιριάζει στον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων.

Πρέπει να ελέγξετε τρία πράγματα για να προσδιορίσετε εάν το αυτοκίνητό σας θα δεχτεί μια βάση ποδηλάτου πορτ μπαγκάζ.

Πρώτον, έχει το αυτοκίνητό σας σπόιλερ; Παρόλο που πολλές βάσεις έχουν σχεδιαστεί για να δουλεύουν γύρω τους, τα spoilers συχνά παρεμβαίνουν στην εγκατάσταση μιας σχάρας πορτμπαγκαζ. Μερικές φορές τα πόδια της βάσης δεν χωράνε γύρω τους. Άλλες φορές εμποδίζουν τους ιμάντες στήριξης.

Δεύτερον, θα αντέξει να μεταφέρει το φορτίο το πορτμπαγκάζ; Είναι η πόρτα, όπου εγκαθίστανται τα άγκιστρα στήριξης, με πλαίσιο από μέταλλο και όχι από γυαλί ή πλαστικό; Θα επιτρέψουν τα λάστιχα μόνωσης του αυτοκινήτου στο πορτ μπαγκαζ να χωρέσουν τα άγκιστρα στήριξης και οι ιμάντες; Η αναγκαστική είσοδο τους μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα λάστιχα και να προκαλέσει διαρροή νερού.

Τρίτον, θα υποστηρίξει το φορτίο το πίσω πλαίσιο ή ο προφυλακτήρας, όπου στηρίζονται τα κάτω πόδια του ραφιού; Τα μεγάλα πίσω πάνελ στα φορτηγά, για παράδειγμα, είναι πολύ λεπτά και μπορεί να πιεστούν προς τα μέσα εάν εφαρμοστεί πολύ βάρος.

Είναι καλύτερα να ακινητοποιήσετε τη βάση στον προφυλακτήρα σε αυτήν την περίπτωση. Ωστόσο, οι προφυλακτήρες πρέπει επίσης να ελέγχονται και αυτοί για αντοχή καθώς όλο και περισσότερο πλαστικό χρησιμοποιείται τον τελευταίο και ενδέχεται να μην είναι αρκετά ισχυροί για να αντέξουν το φορτίο. (Εάν ο προφυλακτήρας δεν υποστηρίζει το βάρος, τα κάτω πόδια μιας βάσης μπορούν συχνά να στηρίζονται στην περιοχή της πινακίδας κυκλοφορίας ή στο κατακόρυφο πλαίσιο στο πίσω μέρος του καπώ.)

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχουν σπόιλερ, να ελέγξετε την κατασκευή του πορτμπαγκάζ / της πόρτας και να ελέγξετε την αντοχή του οχήματος, όπου θα στηρίζονται τα κάτω πόδια της σχάρας πριν εγκαταστήσετε μια βάση μεταφοράς στο πορτμπαγκάζ.

Εάν η σχάρα/βάση του πορτ μπαγκαζ δεν ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας, μια βάση ποδηλάτου κοτσαδόρου είναι μια καλή λύση, υποθέτοντας, φυσικά, ότι έχετε ένα κοτσαδόρο στο αυτοκίνητό σας.
Βάση ποδηλάτου κοτσαδόρου ανακλινόμενηΤα δύο βασικά πλεονεκτήματα των βάσεων αυτών είναι ότι είναι λίγο πιο εύκολο να τοποθετήσετε τα ποδήλατά σας και ότι είναι πολύ εύκολο να την εγκαταστήσετε στο αυτοκίνητό σας, συνήθως με μόνο ένα μπουλόνι.

Οι βάσεις έρχονται σε δύο μεγέθη: μια ίντσα και ένα τέταρτο και δύο ίντσες, για να ταιριάζουν στα αντίστοιχα μεγέθη των κοτσαδόρων. Οι κοτσαδόροι δύο ιντσών είναι πιο συνηθισμένοι και φέρουν μεγαλύτερο φορτίο, από δύο έως πέντε ποδήλατα. Οι εκδόσεις μιάς ίντσας και τετάρτου έχουν μικρότερο βάρος, και έτσι, λιγότερα ποδήλατα, συνήθως τρία ποδήλατα το πολύ.

Αρκετές βάσεις κοτσαδόρου μπορούν να πάρουν κάποια κλίση προς τα πίσω με κάποιο τρόπο ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση στον πίσω χώρο σας και να μπορείτε να ανοιγοκλείνετε την πίσω πόρτα χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να βγάζετε την βάση.
Προσοχή: Πρέπει να θυμάστε όταν κάνετε όπισθεν ότι τα ποδήλατά σας είναι εκει πίσω και προεξέχουν πολύ.

Αν μια βάση πορτμπαγκάζ ή κοτσαδόρου δεν καλύπτει τις ανάγκες σας, μία βάση οροφής μεταφοράς ποδηλάτων προσφέρει μια τρίτη εναλλακτική λύση για τη μεταφορά του ποδηλάτου σας.

Αν και το πιο ακριβό είδος , η βάση οροφής είναι από τα πιο ευπροσάρμοστα. Μπορούν να προσαρμοστούν για να μεταφέρουν σκι, καγιάκ, ιστιοσανίδες, ακόμη και ξυλεία. Διατηρούν επίσης τον χώρο φορτίου σας προσβάσιμο. Πρόκειται συνήθως για συστήματα τύπου a-la-carte όπου επιλέγετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση που θέλετε, ανάλογα με το τι θέλετε να μεταφέρετε. Για ποδήλατα, θα έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε το ποδήλατό σας με ή χωρίς να είναι συνδεδεμένος ο μπροστινός τροχός.

Βάση ποδηλάτου οροφής

Η μεταφορά του ποδηλάτου σας με τον τροχό είναι πιο βολική. Ωστόσο, το να το μεταφέρετε χωρίς να είναι προσαρτημένος ο τροχός, όπου το ποδήλατο είναι στερεωμένο στη βάση από το μπροστινό πιρούνι, είναι ελαφρώς πιο ασφαλές και δίνει μεγαλύτερη απόσταση όταν οδηγείτε κάτω από πράγματα. Ο μπροστινός τροχός μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο αυτοκίνητο.
Τα δύο ζητήματα με τις βάσεις οροφής είναι ότι, ένα, είναι δύσκολο να τα φτάσετε, καθώς είναι ψηλά, και δύο, πρέπει να θυμάστε ότι τα ποδήλατά σας είναι εκεί όταν μπαίνετε σε γκαράζ ή όταν οδηγείτε στην εξοχή και κρέμονται διάφορα κλαδιά .

Άλλοι εξειδικευμένοι τύποι βάσεων είναι κατασκευασμένοι για οχήματα που δεν δέχονται πορτμπαγκαζ , κοτσαδόρου ή οροφής. Αυτοκίνητα με εφεδρικά ελαστικά στο πίσω μέρος, φορτηγάκια pick-up, και ορισμένα φορτηγά και SUV απαιτούν συγκεκριμένες βάσεις για να ταιριάζουν.

Εκτός από την βάση σας, μπορεί να θέλετε να παραλάβετε και μερικά άλλα χρήσιμα αξεσουάρ. Ίσως χρειαστείτε μια κλειδαριά και ένα καλώδιο για να προστατέψετε την κλοπή όταν ταξιδεύετε με τα ποδήλατά σας.

Μερικά “χταπόδια” δεσίματος φορτίου είναι πάντα χρήσιμα. Επίσης σημαντικό εάν έχετε γυναικείο ποδήλατο ή κάποιο άλλο είδος ποδηλάτου χωρίς ίσια μπάρα, ίσως θελήσετε να αποκτήσετε ένα αξεσουάρ που δημιουργεί μια μπάρα στο πάνω μέρος για να κρεμάσετε το ποδήλατό σας στη βάση.

Και τέλος, μερικές σημειώσεις σχετικά με τη χρήση βάσεων πόρτμπαγκάζ.

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει άμμος ή σκόνη στο αυτοκίνητο που να μπορεί να γρατσουνίσει το χρώμα όταν τοποθετείτε τη βάση στο αυτοκίνητό σας.
Προσέξτε να μην πετάξετε κατά λάθος τους ιμάντες στην προσπάθεια σας να την τοποθετήσετε. Τα άγκιστρα στο τέλος τους αν και έχουν ειδική επικάλυψη ίσως κάνουν κάποια γραμμούλα στο χρώμα.

Σφίξτε ξανά τους κάτω ιμάντες μετά τη φόρτωση των ποδηλάτων σας. Κάποια χαλάρωση μπορεί να υπάρξει όταν τα ποδήλατα είναι στην βάση.
Γυρίστε το πεντάλ στο πρώτο ποδήλατο που φορτώνετε, έτσι ώστε να στηρίζεται στην πινακίδα κυκλοφορίας και όχι στη βαφή σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή απόσταση από το έδαφος για να ανεβείτε και να κατεβαίνετε απότομους δρόμους χωρίς να χτυπάτε τους τροχούς των ποδηλάτων σας στο έδαφος.

Βεβαιωθείτε ότι το ελαστικό του ποδηλάτου σας δεν είναι πολύ κοντά στον σωλήνα εξάτμισης. Θα λιώσει το ελαστικό σας.

Και τέλος, προτού οδηγήσετε, ελέγξτε ξανά ότι η σχάρα ποδηλάτου στερεώνεται με ασφάλεια στο αυτοκίνητο και ότι τα ποδήλατα στερεώνονται με ασφάλεια στη σχάρα.

Καλές βόλτες με ασφάλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *